Polski
English
Numery
Autorzy
Działy
Wyrażenia
Afiksy
Informacje
O projekcie
O wydawnictwie
Historia czasopisma 1901-1939
Historia czasopisma 1948-2015
Rola czasopisma
Redaktorzy
Apel do autorów
Kontakt
Do spisu treści 6-7/1926
W sprawie oczyszczenia słownictwa kulinarnego z naleciałości obcych
R. [Roman] Zawiliński
Poradnik Językowy 6-7/1926
s. 91-95
Dział:
Artykuły
Wyrażenia:
auszpik
•
bajc
•
beszamel
•
biszkopt
•
bifsztyk
•
briosze
•
brytwanna
•
dąstować (= dusić)
•
drelować
•
druszlak
•
fasować (= przecierać)
•
farsz
•
garnirować
•
garnitur
•
knedle
•
kochbudyń
•
kompot
•
kompotiera
•
konfitura
•
kotlet
•
krem
•
makaron
•
majonez
•
marmelada
•
muss
•
pasztet
•
pekeflajsz
•
pikle
•
powidło
•
precle
•
rostbef
•
rozbratel
•
rulada
•
sos
•
sosjerka
•
sałata
•
salaterka
•
serweta
•
sorbet
•
strucla
•
suflet
•
szarlotka
•
szmor
•
szodo
•
sznycel
•
sztokfisz
•
szynka
•
tabletka
•
zulc